Header Ads

Cadilar Bayrami Gerçekleri

Bir çogumuzun filmlerden asina oldugu Cadilar Bayrami, bu Ekim ayin sonuda kutlanmaya baslanacak.

Peki filmlerde gördügümüz hatta bazi inançlarinin kültürümüzde kismen yer edinen Cadilar Bayrami ile ilgili bir kaç gerçek;
Siyah ve turuncu renkleri Cadilar Bayraminin adeta resmi renkleridir. Bunlarin sebebi ise; turuncu sonbaharin hasat zamanini, siyah da karanlik ve ölümü temsil eder.

Oyulmus balkabaklarinin geçmisi Irlanda'ya dayanmaktadir. Samhain bayramlarinda kötü ruh ve hayaletleri uzak tutmak için yapilan bir el sanatidir.

Oyulmus balkabaklari ayni zamanda beyaz, mavi ve yesil renklerde de olabilmektedir.

Cadilar Bayrami Amerika’ya hasat zamanini degisik etkinliklerle kutlamak isteyen Avrupa’dan gelen göçmenler tarafindan getirilmistir. Bu etkinlikler genelde; ates etrafinda korku hikayeleri anlatmak,dans etmek, sarki söylemek, kehanetlerde bulunmak.

Toostie rolls,paketlenmis ilk sekerdir Amerika’da.

Keltlerin inançlarina göre cadilar bayrami gecesinde karanlik ve kötü ruhlar sehirlerin kapisina dayanirlar, ruh ve hayaletler tarafindan farkedilmemek için maskeler takar ve degisik kostumler giyerler.

Amerika’da Cadilar bayraminda seker satislari yaklasik 2 milyar dolardir.

Çikolatali sekerler ise listedeki en popüler sekerlerdendir.

Ticari açidan Noel’den sonra en basarili bayramdir.

Siyah kedilerin cadilarla yakin iliskisi olduguna inanilir. Zira, siyah kediler cadilarin güçlerini korumasina yardim ederler.

Cadilar Bayramin’da oynan oyunlardan biride, suyun içerisine oyuncularin kafasini sokup agizlariyla elma yakalamalarini saglamaktir. Bu oyunun geçmisi eski Roma kültürüne dayanmaktir. Eski Roma inancinda meyva agaçlarinin tanriçasi olan Pamona’yi onurlandirmak için oynan bir oyundur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.